top of page
Search
  • Helena Angela Kiisler

Üks kohvitass ja paar mõnusat sõna võib viia uue vinge projektini

Poleks eales arvanud, et miski nii menukas, mõistlik ja äge algab saunas. Te kuulsite mind õigesti, rääkides kolme KoolCasti loojaga, avastasin, et praeguseks päris kaugele jõudnud ja vahvalt arenenud kooli taskuhääling sai alguse kahe härrasmehe sõbranna majas ühel õhtul, kui nad mõnusa kohvitassi ääres vestlema jäid. See sünnilugu on iga KoolCasti liikme silmis erinev, aga sarnaseid noote leidub igaühe jutus.

Madis Paumetsaga sellest vesteldes avastasin, et tema sõnul sai kõik alguse kohvilauas, kus koos hea sõbra ning ühe KoolCasti looja Reijo Roosiga lõbusalt niisama juttu puhuti. Ühel hetkel tekkis härrastel mõte, et mis oleks, kui salvestaks oma jutu üles, et teada saada, kas teistelgi oleks sama mõnus nende põnevat juttu kuulata. Kohe tekkis ka selleks tegelik võimalus, kui Reijole anti Tartu Ülikoolist tudengite projekti raames ülesanne poolteist tundi salvestada noorte kõnekeelt. Ehk Reijo haaras kampa Madise ja nüüdseks kolmanda KoolCasti looja Brianna Alexandra Berensi ning toimus nende kõige esimene salvestus. Kõneldi erinevatel teemadel, näiteks nii rassist kui ka meessoo esindajate grupeerimisest.

Noored olid sellest nii inspireeritud, et iga kord, kui nad uuesti kokku sattusid ja pikemalt vestlema juhtusid, meenus neile varasem idee. Seda rohkem hakati tahtma ideed ellu viia. Sellest siis ka Reijo ja Brianna mälestus KoolCasti loomisest, millest mõlemad mäletavad kindlat seika - arutelu, mis sellest ideest tegelikult tulla võiks, oma kalli sõbranna Emma saunas, kuigi saun polnud isegi köetud. Reijo ja Brianna haarasid oma mõttest kinni ja jätkasid selle kallal töötamist, kuni lõpuks 2020 aasta sügiseks oli plaan valmis ja 11. september toimus juba esimene lindistamine.

Olen olnud kõigi nende jutust haaratud, milline põnev seiklus bussidest külma saunani, kus tihtipeale on võtmeroll ka mõnusal kohvitassil. Olen tahtnud juba ammu pärida asjaosalistelt koolikaaslastelt, mis neid ikkagi tagant lükkas ja mis neid viimaks viis sinna, kus nad on nüüd.

Brianna sõnade järgi innustas neid soov teisi aidata ja iseennast selle kaudu arendada. See oli tema jaoks uus väljakutse, võimalus lasta oma häälel kõlada avalikult ning võimalus tulla oma mugavustsoonist välja. Ta sõnab, et mäletab korda, kui Madis tuli ja konkreetselt küsis, kas nad viivad oma plaani ellu, kas nad tegelikult võtavad selle kätte ning saavad sellega hakkama. Just nii juhtuski. Kolm hakkajat inspireeritud inimest leidsid üksteist ja mõistsid, et neil on koolikaaslastele midagi pakkuda.

“Mis asi on siis on KoolCast?” kõlavad tüüpilised, aga tõetruud sõnad, mida võib ka lugeda iga esimese hooaja episoodi kirjeldusest. KoolCast on Tallinna 32. Keskkoolis ilmuv taskuhääling, mis arutleb kooli- ja õpilaselu puudutavatel teemadel. Just täpselt see see ongi. Kooli taskuhääling on selle loojate sõnul mõeldud selleks, et inspireerida oma kuulajaskonda, panna neid kaasa mõtlema ja tundma, et ka nende ideed võivad elus täide minna. KoolCasti tegijad tahavad, et inimesed tunneksid end neis ära, et kuulajad saaksid igast saatest kasu ja ka huvitavaid mõtteid, mida kõrva taha panna ja mille üle ise samuti mõtiskleda.

Sellele lisaks küsisin ma Reijolt: „Mis sind ennast inspireeris?”

Reijo: „Inspiratsiooni sain ma teemadest, mis mind ennast kõnetasid ja mida mul oli võimalik Brianna ja Madisega koos arutada, saades seejuures neilt uusi mõtteid ja vaatenurki. Meil kolmel on tavaliselt erinevad arvamused, nii et me täiendame üksteist päris palju.”

Nende siht ei ole rääkida vaid noorte endiga, kuigi noored on oluline osa kuulajaskonnast. Nad tahavad ka haarata noortega tegelevate inimeste tähelepanu nagu õpetajad, noorsootöötajad ja vanemad. Inimesed, kes võiksid soovida mõista, mis noorte elus tegelikult toimub, kuidas noored mõtlevad, ja saada aimu, kes noored tegelikult on.

Briannaga vesteldes selgus, et teda ennast köidavad enim teemad, mis väärivad hetke mõtisklemiseks. Talle meeldib korraks peatuda selles kirevas koolielus ja vaadata, mis ta ümber toimub, mida inimesed teinud on, mida nad saavutanud on ning kuidas ta ise selle kõige keskel arenenud on. Brianna naudib aja mahavõtmist, hingamist ning olnule tagasivaatamist ja oma tegude analüüsimist.

Õnneks juhtus just nii, et kõik kolm mõtteviisi täiendasid üksteist. Nii oli ja on ka senini neil endil huvitav nendel teemadel rääkida ja üksteise arvamusi avastada.

Ehk lihtsamalt öeldes on KoolCast väga vaba arutelu noorte vahel, mõeldud just neile, kes sellest huvituvad ning kes kaasa mõeldes või saadetest meelehead saades järgmist episoodi kuulda ootama jäävad.

Praegu on KoolCasti meeskonnas neli liiget. Madis Paumets, Brianna Alexandra Berens, Paula Puu ja Kaur Hendrikson, sest Reijo pidi sel aastal KoolCastist raske südamega lahkuma, otsustades keskenduda muudele teemadele nagu Noorte Kirjanike Liit, mille juhiks oli tal imeline võimalus saada. Tervet show’d juhib Brianna ning koos Madisega on nad saatejuhid ja sisuloojad. Paula on KoolCasti kunstnik ja stilist, oma panuse annab ta taskuhäälingu saadete tausta kaunistamisel ja visuaalselt mõnusa õhkkonna loomisel. Kaur tegeleb taskuhäälingu tehnilise poolega, mille eest vastutab ka Madis. Tema ülesandeks on montaaž, heli ja video ülespanek.

Sellel aastal uueneb taskuhäälingu visuaalne pool. Kõik uue hooaja saated on üles filmitud, et kuulaja saaks lisaks saatejuhtide häälele aimu ka nende näoilmetest ja žestidest, mis kuulamist loodetavasti ka toetavad.

KoolCast loob ja jätkab loomist ning hetkel on Madise ja Brianna sooviks see, et taskuhääling jätkuks ka edaspidi, sest mõlemad lõpetavad selle õppeaasta lõpus kooli ja lähevad edasi uusi jahimaid avastama. Nad soovivad oma loomingu uutele inspireeritud noortele edasi anda, et juba uued tegijad saaks seda algul pisikest kuskil külmas saunas alustatud projektikest jätkata veelgi ägedamal moel.

KoolCasti juht, saatejuht ja looja Brianna soovib lõpetuseks öelda oma kuulajatele, et see projekt on ehtne näide sellest, kuidas tasub proovida ja oma ideedest kinni haarata, sest oma unistust ja eesmärki järgides ei ole üldse mõeldamatu see teoks teha. Ärge kartke alustada, oma vigadest õppida ning areneda.



41 views0 comments

Recent Posts

See All

KOSMILINE SUVEHOROSKOOP ‘22

Üldine ennustus: Õhus on armastust. Õhus on kiile. Tulemärk JÄÄR (20. MÄRTS - 19. APRILL) Ära jää kummi venitama ning tee kõik oma tegemised õigeaegselt ära, muidu osutub kooliaasta lõpp täitsa piduse

Suur reede ei ole vaid koolist vaba päev

Sel aastal on suur reede viieteistkümnendal aprillil. Selle tähtpäevaga meenub õpilastele kindlasti koolist vaba päev. Suure reedega kaasneb ka lihavõtete ehk argikeeli munadepüha tähistamine. Seda 19

Post: Blog2_Post
bottom of page