top of page
Search
  • 3642f1d7-76bb-419a-a7ff-c3467f0f35cc

Üks klass, kaks õpilasfirmat

Selle aasta 11. klassi majanduse õppesuunas leidub kaks väga erilist õpilasfirmat. Mõlema tooted on väga unikaalsed ja sellised, mida pole keegi varem näinud. Siiani on nii õpilasfirma Boks kui ka õpilasfirma Seif olnud väga edukad oma tegemistes ja plaanid on veel ägedamalt edasi minna. Oma kooli päeva raames tutvustame mõlemat ettevõtmist lootuses, et see aitab meie kooli õpilastel neid firmasid paremini tundma õppida. Ja kes teab, äkki annab see mõnele õpilasele idee ja ettevõtluspisiku teha ka ise õpilasfirma.


Õpilasfirma Boks



Õpilasfirma Boks on nelja klassiõe ühine projekt. 10. klassi esimeses pooles, kui nad tegelesid neljakesi majandustunni raames grupitöö projektiga, said nad kohe aru, et tahavad jätkata edaspidi koostööd neljakesi ning teevad uurimistöö raames õpilasfirma. Õpilasfirma tiimiliikmed on Anett (tootmisjuht), Leelo (turundusjuht), Maarit (finants- ja tegevjuht) ning Helena (müügijuht).

Ideid käis laualt läbi palju küünaldest kõrvarõngasteni. Lõppude lõpuks jõuti otsusele hakata müüma meeste aluspesu. See toode sobis täpselt nende mõttega, et teha midagi julget, uut ja huvitavat. Need polnud mingid tavalised bokserid, vaid on erilise disainiga, mis sündis koostöös Keiti Vilmsiga, lisaks on kasutatud Eesti vanarahvas mõisatust ning ka nende endi poolt väljamõeldud loomingut.

Õpilasfirmale nime mõtlemine oli üks pikk ja vaevaline protsess. Nimeks oleks saanud peaaegu ÕF Sudi, mis jäi ära oma inglisekeelse tähenduse tõttu. Seejärel jõuti nime ÕF Boks peale, mis sobis kõikidele perfektselt.

Kogu enda õpilasfirma ajaloo jooksul neil õnneks suuri tagasilööke pole olnud. Mõnikord on olnud kadunud mõned bokserid, aga ega ükski teekond ei saagi muretult kulgeda. Põhiline reklaamitöö käib sotsiaalmeedia ja laatade kaudu. Laadad on perfektne viis teha inimeselt inimesele müügitööd ja nii saab kergesti jõuda inimesteni, kelleni sotsiaalmeedias ei jõua. Põhiline rõhk on siiski e-poel, sest suur osa müügist tuleb just selle kaudu. Nagu nad ise ütlevad, siis e-pood iga õpilasfirma puhul hästi ei tööta, nende toode lihtsalt sobib selleks.

Põhiline motivatsioon tuleb neile tegijatele värskusest ehk uutest ideedest, laatadest ning koostöödest teiste firmadega. Jõulude ajal oli neil koostöö OÜ Kontekstiga, kes toodab kondoome, mille peal on humoorikas tekst. Täpsemalt kujutas nende koostöö kinkepakke, mis olid väga muljetavaldavate müüginumbritega.

Noortel, kellel on plaanis teha õpilasfirmat, soovitavad Boksi tegijad esiteks kindlasti alustada juba varakult. Nemad alustasid 10. klassi kevadel ja see oli väga hea otsus. Teiseks tuleb jagada kindlasti ära rollid ehk kes millega tegeleb. Kolmandaks pole mõtet teha midagi sellist, mida keegi ei osta. Oluline on ise uskuda oma tootesse/teenusesse.


Instagram: ofboks

Facebook: Õpilasfirma BOKS

Tiktok: ofboks

veebileht: ofboks.company.site


Õpilasfirma Seif


Selle õpilasfirma lugu sai alguse samuti 10. klassi algul. Gümnaasiumisse minnes oli kolmel Laagri Kooli vilistlasel kohe algusest peale plaan uurimistöö raames luua oma õpilasfirma. Nende õpilasfirma tiim koosneb kahe erineva gümnaasiumi õpilasest. Varem koos õppinud Joosep Lukin (tegevjuht), Steni Ingerainen (turundus- ja tootmisjuht) ja Arti Henri Lukk (finants- ja müügijuht), kellest Sten ja Joosep õpivad Gustav Adolfi Gümnaasiumis ning Arti Henri meie kooli 11. klassis.

Ideid oli ka nendel noormeestel palju. Esialgne idee, mis oleks ka peaaegu jõustunud, oli erilise disainiga šokolaad. See kahjuks jäi tootmisraskuste tõttu teostamata. Kas oli ikka kahjuks? Seejärel leiti enda elust probleem. Nimelt olid nende rahakotid liiga suured ja ebapraktilised, kui nad kandsid endaga kaasas ainult paari kaarti ja veidi sularaha. Üks neist hakkas kasutama seejärel kaarditaskut, kuid see läks liiga kergesti katki. Ometi kaarditasku oli väga mugav ja hea lahendus ning seetõttu jõutigi ideeni hakata tootma unikaalse disainiga kaarditaskuid. Noormeestele tundus kaarditasku materjaslina kivi kasutamine väga eriline, kuna seda ei leidu tarbeesemetes eriti. Uuringu käigus selgus, et sarnase disainiga tooteid ei eksisteeri ka tänapäeval kusagil. Sealt hakkaski õpilasfirma Seif elutee.

Nagu õpilasfirmaga tihtilugu ikka algab selle tegemine keeruliselt. Nende jaoks oli kõige keerulisem etapp tootmine, sest tihti jääb see pausile tarneraskuste tõttu. Kuid see Seifi tegijaid neid ei heiduta ja enda eesmärgid on nad juba mitmekordselt saavutanud. Uued eesmärgid on nüüdseks seatud veelgi kõrgemale ja plaanis on muutuda tulevikus osaühinguks.

Noortele, kes plaanivad teha õpialasfirmat, on noormkeestel paar näpunäidet. Esiteks tuleb sihtida kaugele, sest nii püstitad eesmärgid, mille saavutamiseks tuleb leida jätkusuutlikke lahendusi. Teiseks usu oma tootesse, sest raske on end motiveerida, kui sa pole pühendunud ja ei näe oma toote erilisust ega potentsiaali.


Instagram: of_seif

Veebileht: www.ofseif.ee



Need olid kahe meie kooli õpilasfirma lood. Boks ja Seif ei ole aga ainsad õpilasfirmad meie koolis, vaid aegade jooksul on varasemadki õpilased juba kooliajal ettevõtlusega tegelenud. Kindlasti õpilasfirmad pakuvad noortele huvi ka tulevikus ning kes teab, äkki oled just sina juba järgmise õpilasfirma tiimiliige.



141 views0 comments

Recent Posts

See All

KOSMILINE SUVEHOROSKOOP ‘22

Üldine ennustus: Õhus on armastust. Õhus on kiile. Tulemärk JÄÄR (20. MÄRTS - 19. APRILL) Ära jää kummi venitama ning tee kõik oma tegemised õigeaegselt ära, muidu osutub kooliaasta lõpp täitsa piduse

Suur reede ei ole vaid koolist vaba päev

Sel aastal on suur reede viieteistkümnendal aprillil. Selle tähtpäevaga meenub õpilastele kindlasti koolist vaba päev. Suure reedega kaasneb ka lihavõtete ehk argikeeli munadepüha tähistamine. Seda 19

Post: Blog2_Post
bottom of page