top of page
Search
  • katarinaraud

Valimised- kas ainult suurte inimeste asi või ka noortele oluline?

Ajaks kui Kaja valimised võitis oli Jüri juba valitsuse moodustanud. Nõnda võiks kokku võtta viimased riigikogu valimised. Nüüd aga on värskelt seljatatud kohalikud omavalitsuse valimised ja väita, et asi oli põnev on vähe öeldud. Juba enne valimisnädalat toimus 32. Keskkooli seinte vahel midagi põnevat, et ikka noortele näidata kui oluline on täita kodanikukohustust ja minna valima.


Aktiivses koolis nagu 32. Keskkool on ilmselgelt ka äärmiselt aktiivsed õpetajad, meie kõige eredamate mõtetega ja põnevamate ideedega õpetajad, Ulla Herkel ja Raul Aume, ajasid abituuriumi kokku ja koos korraldati 8. oktoobril aulas ära üks äärmiselt kaasahaarav valimisdebatt. Kohale oli kutsutud pea igast erakonnast tõelised kahurid. Reformierakonda oli esindama tulnud väga enesekindla hoiakuga ja julgete väljaütlemistega Pärtel-Peeter Pere. Isamaa eest astus debatti alati jutukas ja valjuhäälne linnapeakandidaat Urmas Reinsalu. Arvata oli, et Eesti Konservatiivse Erakonna esindajaks võib-olla mõni Helme ja täpselt nii läkski, sest Reinsalu kõrval võttiski istet Helle-Moonika Helme. Kristiine linnaosa elanikele tuttav linnaosavanem Jaanus Riibe oli koha sisse võtnud, et esitleda ja kaitsta Keskerakonna ideid ja plaane. Irooniline, aga publiku poolt vaadates olid kõige paremale pandud istuma Triin Saag Eesti 200-st ning Jevgeni Ossinovski Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast. Muidugi ei olnud Ossinovski kohale tulnud ilma oma ustava iPad'ita, mis käib temaga igal kohtumisel ja riigikogu istungil kaasas.


Debati otsa tegi lahti 12.a klassi õpilane Marjam El Mofty esitades poliitikutele küsimuse koolitoidu kohta. Kõik tõdesid, et küsimus on oluline ja olukorda tuleb muuta. Jaanus Riibe muidugi toonitas, et Keskerakond plaanib jätkata tasuta toidu andmist ja õpilaste arvamusega arvestamist, see väljaütlemine sai väikse muige kui mitte naeru osaliseks nii õpilaste kui ka teiste poliitikute poolt. Pärtel-Peeter Pere lasi aulas olevatel abiturientidel käe üles tõstmisel näidata, kellele meeldib koolitoit. Tõusis vaid ÜKS käsi terve 49.lennu peale!! Triin Saagi küsimise peale tuli ka välja, mida meie juba ammu teame, et paljud meist ei jõua isegi enam sööklasse, sest lootus saada maitsvat toitu on kadunud. Muidugi said nii õpilased kui ka poliitikud aru, et eelarve koolis süüa teha ongi väike, aga see ei ole ka nüüd päris normaalne, milline toidu kvaliteet praegu on (võtan hetke, et meenutada eelmist nädalat kui oli lootus saada ahjukartulit, aga kartul oli lausa nii kõva, et kahvel krõbises selle sees ja kokad viisid kõik kööki tagasi). Ossinovski tõi välja, et mitte miski ei takista Tallinna linnal juurde maksmast, et koolitoidu kvaliteeti parandada, kuid selle peale juba ütles härra Riibe, et kõik on kogunenud debatile, et kiusata Keskerakonda. Jäägu siis igaühele oma arvamus sellest, kas toimus debatt või kellegi kiusamine.


Järgmise teemabloki võttis üle Helis Ilumäe 12.d klassist ning see puudutas keskkonda. Jutuks tulid autostumine ja kirgi kütvad tulipunased “jalgrattateed”. Esimesena sai sõna Reinsalu, kes ütles kohe otse välja, et rattateed pandi maha vaid selleks, et Keskerakond saaks hääli noolida, kuid tegelikult on need ohtlikud ja ega see punane värvgi just kuigi loodussõbralik ei saa olla. Pärtel-Peeter Pere noogutas kaasa ja oli sellega ühel meelel. Pere kasutas ka hiljem võimalust, et promoda oma Instagrami kontot @rattalinnapea, kus ta on peamiseks südameasjaks võtnud rääkida probleemidest Tallinna tänavatel. Jaanus Riibe muidugi kohe oma erakonna kaitseks sutsas sinna vahele, et antud väide oli vale ja tegelikult pole neil midagi viga. Hiljem siiski tõi faktikontrolli esindaja Kaisi Pillart (12.a) välja, et uuringud on näidanud, et värv ei ole ohutu ja juba laguneb meie tänavatel. Riibe ei tahtnud seda hästi uskuda, aga ka Ossinovski kinnitas, et teab, mis uuringust Kaisi räägib ja nii see tõesti on.


Edasine teema oli kultuur. Viidates 32. Keskkooli paljudele sündmustele küsis 12.c klassi õpilane Maigi Nigul, millist arengut näevad poliitikud kultuurivaldkonnas järgmise nelja aasta jooksul Tallinnas toimuvat. Ossinovski rääkis, kuidas Tallinn peab hakkama läbipaistvalt toetama kultuurisündmusi, sest senini seda tehtud pole. Helme väitis, et peame kaitsma eesti keelt, sest suurte riikide kõrval oleme me haavatavad. Riibe ja Saag olid mõlemad seisukohal, et tuleb rajada võimalusi, et inimesed saaksid erinevate hobidega tegeleda. Pere tõi välja, et probleem on seiseb selles, et hobidega tegelemiseks ei ole loodud piisavalt võimalusi nagu näiteks Skandinaavias või Berliinis. Isegi kui on kohad (nt. Kullo), kus saaks midagi toimuda on sinna väga keeruline ligi pääseda.

Debati lõpetuseks küsiti poliitikutelt Tallinna Saksa Gümnaasiumi õpilaste poolt, mis on aastaks 2025 nende juhtimisel Tallinnas paranenud. Nii Keskerakond kui Sotsiaaldeemokraadid lubasid linnaruumi keskkonnasõbralikumaks muuta. Eesti 200 loodab, et õpilased söövad head koolitoitu ja ei pea tellima enam kooli ette Wolti. Reformierakonna eest sõna võtnud Pere peab oluliseks, et tallinnlastel oleks ohutum liikuda ilma autota, et meil oleks rohkem tech-ettevõtjaid ja viimaseks, et meie, kes me lähme välismaale õppima ja tööle tuleksime ikka koju tagasi. Isamaa lubas, et nelja aasta pärast oleks Tallinn nende juhtimisel eestikeelne ja eestimeelne. EKRE-st pärist Helle-Moonika Helme mainis, et kõik maailmavaated ja nende vaadete toetajad saaksid oma hääle, sellist mõttekäiku kuulda Helme poolt oli küllaltki üllatav.

Selline saigi olema aasta 2021 KOV debatt meie koolis. Jah, nüüdseks teame me, et valimistel Keskerakond ei kogunud piisavalt mandaate, et Tallinnas ainuvõimu jätkata. On ka esimesed kuuldused, et Keskerakond kutsus Sotsiaaldemokraadid laua taha, et rääkida ühisest võimuliidu moodustamisest. Eks elame-näeme, mis meie kodulinnas saama hakkab!




Ühe blogipostitusega on keeruline edasi anda emosiooni ja vibe-i, mis debati ajal aulas oli, aga õnneks tänapäevasele tehnoloogiale on seda kõike võimalik järele vaadata.


Debatt on järelevaadatav lingilt:





Fotod: Adelle Ader 12.c



97 views0 comments

Recent Posts

See All

KOSMILINE SUVEHOROSKOOP ‘22

Üldine ennustus: Õhus on armastust. Õhus on kiile. Tulemärk JÄÄR (20. MÄRTS - 19. APRILL) Ära jää kummi venitama ning tee kõik oma tegemised õigeaegselt ära, muidu osutub kooliaasta lõpp täitsa piduse

Suur reede ei ole vaid koolist vaba päev

Sel aastal on suur reede viieteistkümnendal aprillil. Selle tähtpäevaga meenub õpilastele kindlasti koolist vaba päev. Suure reedega kaasneb ka lihavõtete ehk argikeeli munadepüha tähistamine. Seda 19

Post: Blog2_Post
bottom of page