top of page
Search
  • Rasmus Alvar Jõekaar

Naiste püha, ilma ennustaja

Kui mardipäeva tähistamine on veel üsna levinud, kuid sellele järgnev kadripäev tundub, et nii populaarne enam ei ole. Siiski on kadripäev oluline osa meie rahvakalendri pühadest ja kindlasti võiks võimaluse korral sellest osa võtta.

Kadripäev on igal aastal samal ajal - 25. novembril. Kadripäeva seostatakse alates XVI sajandist Püha Katariina mälestuspäevaga, kui muistsele rahvakalendri pühale lisati kristlik tähendus. Kadripäeva peeti naiste pühaks, sest selleks ajaks lõpetasid naised välised tööd.

Kadripäevaga on seotud rohkelt ilmaennustusi. Näiteks kui kadripäeval on tormine, siis jõuludel on ilus ilm. Samuti selline, nagu on ilm kadripäeval, on ilm ka küünlapäeval ehk 2. veebruaril.

Eestlastel on olnud kadripäeval palju tegemist: pügati lambaid ja oodati karjaõnne, kadrilaupäeval mindi kostümeeritult naaberperede uste taha ja paluti lauluga end tuppa lasta. Toas mängiti mänge, pritsi vett ja visati vilja. Enne lahkumist lauldi tänutäheks ja siis mindi laulu saatel välja.

Kadrisandiks käimine on pärit ajast, mil käisid ringi kerjusmungad, kelle lauludes kõlas palju sõna sanctus, millest ilmselt on tekkinud ka sõna ,,sant”. Kerjusmungad soovisid perele head vilja-, karja- ja pereõnne. Eestis käisid kadrisantideks enamasti tüdrukud, kes olid riietatud valgesse, sest see sümboliseeris piima. Legendi järgi, kui Püha Katariina suri, tuli vere asemel ta seest välja piim.

Ka Lääne-Euroopas on olnud kadripäeva pidustusi. Näiteks Prantsusmaal 25. novembril 25-aastased vallalised naised kogunesid Püha Katariina kuju juurde, et asetada ta pähe müts, lootes, et siis aitab Püha Katariina neil leida endale abikaasa. Selliseid tüdrukuid kutsuti Catherinette’ideks. Ka tänapäeval panevad nad kardiballil pähe isetehtud mütsi, mis vihjab nende vallalisusele.

Kadrilauludes lauldi Lõuna-Eestis refräänidega laule ja Põhja-Eestis refräänideta laule. Lääne-Eestis lauldi isegi vähem, aga selle võrra oli suurem etenduse ja lõõpimise osakaal. Lõuna-Eesti laulud olid ka Läti mõjutustega. Tihti olid mardi- ja kadripäeva laulud üsna sarnased.

Seega hoiame enda pärimust, teeme midagi lõbusat ja tunneme mõnu katri jooksmisest. Kindlasti soovitame minna ja viia inimestele õnne ja headust!

Ilusat ja meeleolukat kadripäeva!



85 views0 comments

Recent Posts

See All

KOSMILINE SUVEHOROSKOOP ‘22

Üldine ennustus: Õhus on armastust. Õhus on kiile. Tulemärk JÄÄR (20. MÄRTS - 19. APRILL) Ära jää kummi venitama ning tee kõik oma tegemised õigeaegselt ära, muidu osutub kooliaasta lõpp täitsa piduse

Suur reede ei ole vaid koolist vaba päev

Sel aastal on suur reede viieteistkümnendal aprillil. Selle tähtpäevaga meenub õpilastele kindlasti koolist vaba päev. Suure reedega kaasneb ka lihavõtete ehk argikeeli munadepüha tähistamine. Seda 19

Post: Blog2_Post
bottom of page