top of page
Search
  • anonüümne

Lugejakiri | Ärevus on meile kõigile tuttav tunne


Olen 11.a klassi õpilane ning tegin oma uurimistöö meile kõigile tuttaval teemal- ärevusest. Kuna koolis ma uurimistöö raames ei saanud teavitustööd teha siis panin paar rida kirja, et seda teha veidikene läbi kooliblogi.


Ärevust võivad kõik inimesed tunda stressirohkes olukorras. Ärevusel on läbi aegade olnud oluline roll inimeste elus – see paneb tegutsema, kui tajub ohtlikku olukorda ning valmistuma põgenemiseks. Ärevus võib endast märku anda mitmel erineval moel – näiteks ebamugavustundena kõhus, peas või mõnes muus kehaosas, samuti võib esineda mõtetena, mis ei lase tavapäraste tegevustega tegeleda. Tavalisest ärevusest saab ärevushäire sellel hetkel, kui see hakkab inimese igapäevaseid toimetusi segama või kestab oodatust kauem. Näiteks võivad igapäevaelu segada raskused magama jäämisega segavate mõtete pärast või teatud situatsioonidest kõrvale hiilimine, kui inimene teab, et see võib tekitada temas ärevust.


Ärevuse maandamiseks on hea suunata oma tähelepanu ümber ning keskenduda käesolevale hetkele. Samuti võib aidata ärevust vähendada jalutuskäikudel käimine, teistega rääkimine ning tegelemine tegevustega, mis haarab kogu tähelepanu ja aktiivsuse. Selleks võib kasutada viie meele harjutust, mida saab teha nii üksi kui ka koos kaaslasega. Vaata ruumis ringi ning leia:

  • 5 asja, mida näed

  • 4 asja, mida kuuled

  • 3 asja, mida saad puudutada

  • 2 asja, mida haistad

  • 1 asi, mille maitset tunned


Vaimse tervise häired on tegelikult väga sarnased erinevate kehaliste tervise häiretega, kuid sageli inimesed häbenevad vestlusi vaimse tervise teemadel ning seetõttu ei leia nad ka õigel ajal abi. Otsides õigeaegselt ravi, on see palju kiirem ja tõhusam ning siis on vaimse tervise häired osaliselt või täielikult ravitavad. Ärevushäirete ravi saamise esimeseks sammuks on rääkimine oma perearsti ja pereõega. Vestluse käigus räägitakse ärevushäirete olemusest ning teguritest mis seda süvendavad ja mis kergendavad. Arstid võivad soovitada kasutusele võtta ka erinevaid eneseabivõtteid, informeerivad ravi- ning paranemisvõimalustest. Perearst võib suunata edasi spetsialisti vastuvõtule. Palju olulist ja huvitavat infot leiab ka Peaasi.ee kodulehelt!

36 views0 comments

Recent Posts

See All

KOSMILINE SUVEHOROSKOOP ‘22

Üldine ennustus: Õhus on armastust. Õhus on kiile. Tulemärk JÄÄR (20. MÄRTS - 19. APRILL) Ära jää kummi venitama ning tee kõik oma tegemised õigeaegselt ära, muidu osutub kooliaasta lõpp täitsa piduse

Suur reede ei ole vaid koolist vaba päev

Sel aastal on suur reede viieteistkümnendal aprillil. Selle tähtpäevaga meenub õpilastele kindlasti koolist vaba päev. Suure reedega kaasneb ka lihavõtete ehk argikeeli munadepüha tähistamine. Seda 19

Post: Blog2_Post
bottom of page