top of page
Search
  • Rasmus Alvar Jõekaar

Tahe olla parem

Tänapäeval üha aktuaalsem teema on nüüd vägagi lihtsaks tehtud. Maailmas toodetakse niivõrd palju plasttooteid mille kasutusaeg ei küündi isegi lähedale selle plasti elueale. See on põhjustanud ulatusliku plasti reostuse nii maismaal kui meredes. Sellele julgelt vastav liikumine zero-waste ehk nullkulu eluviis on väga hea suunanäitaja, kuidas lõpetada säärane ebamõistlik süsteem.


Olin 8. klassis kui minu tähelepanusse jõudis teadmine, et meil on ohjeldamatu jäätmete hulk millega ei ole midagi pihta hakata. Uurisin miks see on nii ning mis seda põhjustab ning jõudsin järeldusele, et enda teadmata olin olnud osa maailmat hävitavale süsteemsele reostusele - plastireostusele. Noorena nagu ikka ei suudeta hirmaste asjadega leppida ning soovisin, et oleks mingi viis kuidas sellist õudust vältida ja avastasin nullkulu elustiili. See tähendab, et sinu elutegevusest tekkinud prügi maht, mis ei lagune meie eluajal, on sulle keelatud. Ma olin äärmiselt huvitatud teemast ning tegin tollal ka eksperimendi - nimelt toitusin nädal aega ainult pakendivabadest toiduainetest. See osutus üsna aeganõudvaks, kuna kõiki asju polnud saada ühest kohast ning tuli mööda linna erinevate toiduainete jaoks ringi sõita. Kordasin katset ka 9. klassis ning üheaastane vahe oli märgatav. Toitu oli kergem kätte saada ning piisast sellest kui ma käisin kolmes erinevas kohas, et saada kõik vajalikud asjad kätte.


Kätte on jõudnud aasta 2020 ning on tekkinud võimalus elada pakendivabalt nullkulu elustiili paremini kui kunagi varem, sest Tallinnas avati esimene pakendivaba kauplus, kust saab kõik eluks vajaliku taaskasutatavates või enda anumatesse. Kui mõelda millise maailma me jätame endast maha ei ole just meeldiv seda ette kujutada reostatuna ja koledana. Muutus algab ühest inimesest korraga, kui kõik midagi muudavad on lõpptulemus väga suur. Tegelikult pole isegi keeruline vältida pakendeid kui vaid tahta, lihtsalt me oleme harjunud elama nii, ning inimesed on vanade harjumuste ohvrid, olid ja on ka tulevikus.





58 views0 comments

Recent Posts

See All

KOSMILINE SUVEHOROSKOOP ‘22

Üldine ennustus: Õhus on armastust. Õhus on kiile. Tulemärk JÄÄR (20. MÄRTS - 19. APRILL) Ära jää kummi venitama ning tee kõik oma tegemised õigeaegselt ära, muidu osutub kooliaasta lõpp täitsa piduse

Suur reede ei ole vaid koolist vaba päev

Sel aastal on suur reede viieteistkümnendal aprillil. Selle tähtpäevaga meenub õpilastele kindlasti koolist vaba päev. Suure reedega kaasneb ka lihavõtete ehk argikeeli munadepüha tähistamine. Seda 19

Post: Blog2_Post
bottom of page